Open Source is niet altijd beter

Vandaag was er een collega die weer eens een onderwerp naar boven haalde waar ik me best wel eens aan kan ergeren. Er wordt veelal gezegd (met name door nerds) dat Open Source beter is als Closed Source en daar ben ik het dus niet mee eens.

Ik heb in de loop der tijd namelijk hele goede/mooie/whatever closed source software gezien, maar ook open source software die eigenlijk het beste gelijk in /dev/null geknikkerd kan worden. Dus de bewering dat open source beter is als closed source is wat mij betreft dus ook complete onzin.

Wat echter wel zo is, is dat je bij open source goed kan zien wat de kwaliteit van het product is, omdat je onder de motorkap mee kan kijken. Als dingen je niet bevallen kun je ze zelf toevoegen/verbeteren/verwijderen. En als je die wijzigingen daarna teruggeeft aan de community, dan kan daarna iedereen daarvan gebruik maken.

Dit laatste is echter ook wat de meeste mensen die beweren dat open source beter is ook proberen te zeggen. Het ergert me alleen dat ze het verkeerd verwoorden, waardoor veel goede closed source producten daar de dupe van zijn.

3 thoughts on “Open Source is niet altijd beter

 1. Open source kan je -indien je er verstand van hebt – meer aanpassen aan eigen wensen, en dat is bij closed source niet het geval, dus wat dat betreft is het dus voor een advanced user prettig om open source te gebruiken.
  otherwise, ook prutsers mogen meedenken bij open source, wat misschien soms de kwaliteit niet ten goede komt, en bij closed source ga ik er vanuit dat er toch mensen aan werken met verstand van zaken….

  toch?

 2. what are u talking about….open of dicht het zal me allemaal een worst wezen, als me pc maar werkt :d…….

 3. Persoonlijk ben ik zeer voor open-source maar gebruik ik voornamelijk closed source software (illegaal uiteraard ;) ).
  Ik denk echter dat de kwaliteit van de software niet ligt aan het al dan niet open-source zijn alswel aan de programmeurs… het grote voordeel van open is zoals jij zelf ook goed weet en doet (lees ik) dat iedereen eraan kan bijdragen, er de fouten uit kan halen of het naar eigen wens aanpassen.
  Dit is iets wat ik (al heb ik meestal niet voldoende kennis) soms wel eens mis bij closed source software… toch is dit meteen ook een zwakte van open… mensen met nauwelijks verstand van zaken kunnen eraan bijdragen waardoor mensen die de rommel opruimen misschien om minder goede ideeën komen dan wanneer ze er zelf aan gedacht zouden hebben of de opzet ervan zouden hebben gedaan…
  kortom ik ben het met je eens dat open zeker niet altijd beter is maar wel een pre
  grtz Falco Perigrinus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>