Metal

Metal: A Headbangers Journey coverVandaag weer eens een film, of eigenlijk moet ik documentaire zeggen, gekeken. En dan wel de uit 2005 stammende documentaire Metal: A Headbangers Journey.

Ik had hem al een tijdje liggen, maar kon me er nooit echt toe zetten om hem te gaan kijken, want documentaires hebben de nare eigenschap dat ze regelmatig nogal saai en langdradig zijn.
Gelukkig had ik het bij deze documentaire erg mis. Wat eigenlijk ook wel blijkt uit de score van 8.0.

In deze film (documentaire is te veel typen, dus ik schakel weer over op het woord film ;) ) gaat de 30 jarige metalhead en antropoloog Sam Dunn op zoek naar de verschillende facetten van de metal muziek en de cultuur daar omheen. Hij doet dit door middel van interviews met fans, groupies, experts en natuurlijk de leden van verschillende metal bands, zoals Ronnie James Dio, Alice Cooper, Lemmy en Bruce Dickinson, doorspekt met stukje goed en vooral harde muziek. :).

Metal geschiedenisHij begint met het zoeken naar de oorsprong van metal. De samensmelting van rock en blues, met een op drums en gitaar gericht geluid. Om vervolgens langzaam wat dieper in te gaan op de verschillende subgenres die er in de loop der jaren binnen metal zijn ontstaan. Zoals bijvoorbeeld Glam metal, Trash metal en Black metal.

Ook maakt hij zijstapjes naar het feit dat de metal wereld van oudsher eigenlijk een mannenwereldje is geweest, waar langzamerhand verandering in begint te komen, bij zowel de fans, als ook bij de bands zelf. Waarvan Arch Enemy een van de bekendere is.

En natuurlijk mag in een documentaire over metal niet de eeuwige strijd met de kerk ontbreken. Al moet ik zeggen dat dat meer de strijd is van de kerk tegen metal, dan andersom. En dat voor een geloof dat naastenliefde predikt…

Mijn eindconclusie is dat het een film is die absoluut de moeite waard is om een keertje te kijken. Voor de headbangers onder ons is het een feest van herkenning en voor anderen is het een goed beeld van de wereld waar ik, en velen anderen, zich thuis in voelen.

One thought on “Metal

  1. Ha Bas!

    Die film wil ik wel een keer lenen, lijkt me wel gaaf!

    gegroet, Sanne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>